Primer van ser els Jocs Olímpics de 1992. Després, el projecte de renovació urbanística 22@. Així és com Poblenou, el barri de Barcelona que en el seu moment va ser conegut com la Manchester catalana, s'ha convertit avui en un dels cors palpitants de la ciutat, creatiu i ple de dinamisme. Aquí, SIGLA Studio, un dels principals estudis d'arquitectura de Barcelona, fundat per Bernat Riera i Sergi Puig en 2010, es va encarregar de la renovació d'un petit apartament en un edifici dels anys 30, no gaire lluny de la Rambla. La petició de la propietària era conservar el màxim possible l'encant original de l'habitatge, que ha romàs, generació rere generació, sempre en la mateixa família.
Esperit d'uns altres temps amb tocs contemporanis
A mesura de l'home (de fet, són només 47 metres quadrats), aquest petit apartament a Barcelona troba en el passadís l'element de connexió entre tots els ambients. Amb els seus sostres alts i motllures, ens introdueix en l'esperit més autèntic de la casa, un distribuïdor en el qual s'han recuperat totes les textures originals, reintegrant la pintura amb silicat de potassi. Des d'aquí es ramifiquen les diferents habitacions, a les quals s'accedeix a través de portes originals de fusta massissa de pi, restaurades amb cura.
Quant al disseny arquitectònic, un dels canvis més significatius és la introducció d'una nova obertura en el mur de càrrega que divideix la zona de l'armari del saló. Aquesta modificació va permetre recol·locar la cuina de manera estratègica, obrint-la cap a l'exterior per a maximitzar l'accés a la ventilació i la llum natural. El petit apartament de Poblenou passa així d'una distribució típica dels anys 30 a un pla més contemporani, on la zona de dia es compon d'un únic espai ampli, en el qual les activitats de cuinar i menjar es relacionen no sols entre si, sinó també amb la vida de la casa.
Rajoles hidràuliques, bigues de fusta, voltes catalanes
Els altres ambients han estat restaurats hàbilment i retornats a les seves textures originals, preservant intencionalment aquesta atmosfera nostàlgica tan volguda i captivadora. També es van restaurar les portes, desmantellant-les i recuperant la fusta. Dels sostres es van mantenir les estructures originals de bigues de fusta i les voltes de ceràmica. Els revestiments de les parets van ser restaurats amb pintures originals a base d'esmalts de silicat de potassi i ceres.
Es va prestar especial atenció als sòls hidràulics, que es van conservar en tots els ambients, excepte en els banys. Aquí, les diverses reformes realitzades al llarg del temps van eliminar el paviment original, per la qual cosa els arquitectes van optar per un revestiment de morter amb insercions de disseny personalitzat, elaborat artesanalment a Mallorca. Les rajoles hidràuliques en aquest projecte exerceixen un paper important, contribuint a mantenir intacta l'atmosfera d'antany de l'habitatge: diferents en cada habitació, aporten un toc de color que combina perfectament amb la resta del disseny interior, que juga amb colors pastel empolsats i mats.
Interior familiar
Gran part del mobiliari ha estat reutilitzat amb saviesa: els propietaris anteriors havien deixat molts mobles, considerats antiquats, però els arquitectes van veure el seu valor com a complements perfectes per a l'atmosfera de la casa. Per tant, elements com el llit, les tauletes de nit, els llums i l'escriptori en el dormitori s'han mantingut intactes en la seva originalitat. Al mateix temps, es van dissenyar aigüeres a mesura per al bany i la cuina, integrant-se harmoniosament amb l'estil general.
Materials tradicionals
En el mateix esperit, els materials emprats reflecteixen la història viscuda d'aquest petit apartament fins avui: fusta, calç, rajoles hidràuliques i pigments naturals. Els arquitectes van realitzar una acurada selecció, optant per silicats de potassi, esmalts de cera, pintures de calç lliures de base acrílica i olis naturals de porus obert. Aquesta elecció no sols preserva l'autenticitat dels materials, sinó que també aprofita les seves propietats higroscòpiques. L'objectiu és conservar intactes les històries que aquests materials conten, oferint així un homenatge tangible a la història de la casa que no ha de ser oblidada.
Llegeix l'article complet en Living Corriere